Hva er Whole30?

 

Whole30 ble grunnlagt av Dallas and Melissa Hartwig i april 2009. Det er et kostholdsprogram som skal hjelpe mot cravings og usunne matvaner og sies å kunne gjenopprette en sunn metabolisme, helbrede fordøyelseskanalen, og balansere immunsystemet.

Programmet varer i 30 dager og har en rekke retningslinjer/regler som gjør det ganske strengt. Men ved å følge de slavisk vil kroppen kjennes bedre ut og er det tungt, husk at det er for en periode. Nesten som en renselseskur.

Under en Whole30 skal du kutte ut:

  • melkeprodukter
  • belgfrukter (bla. soya, peanøtter og erter)
  • sukker og kunstig søtning
  • alkohol, korn (av alle slag, også mais)
  • poteter
  • tilsetningsstoffer som MSG og sulfider
  • «paleofisert» mat (pizza, muffins, pannekaker).

Det er viktig å være obs på ingredienslisten på etikketter. Hvorfor er det sukker i krydderblanding for eksempel? Det beste er ren mat med minst mulig på ingredienslisten. Gjerne ingen ingrediensliste fordi varen består kun av en ting, varen selv.

Du skal spise tre måltider om dagen. Ingen mellommåltid eller småspising så det er viktig å spise nok til måltidet så en holder seg mett til neste måltid. Du skal heller ikke spise frukt mellom måltidene.  Blir du sulten, spis heller et lite måltid bestående av både proteiner, fett og langsomme karbohydrater. Du bør spise innen en time etter du er stått opp og helst ikke den siste timen før du legger deg. På treningsdager kan du spise et eller to ekstra måltider.

På nettsiden www.whole30.com kan du lese mye om programmet. De har også en bok It starts with food. En kan også melde seg på nyhetsbrev (mot et beløp) som guider deg gjennom programmet dag for dag. Jeg anbefaler deg å bruke god tid på planlegging, les, og les litt til.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s